Jong zwanger

De dochter van Peter was 15 jaar toen ze zwanger raakte. Zijn leven en dat van zijn gezin stonden op zijn kop. Zijn dochter moest met haar jonge leeftijd bedenken wat ze wilde met de zwangerschap.

ervaringsverhaal-peter

“De zwangerschap van mijn dochter was een grote schok, voor het hele gezin. We hebben vier kinderen en zij is de oudste. Haar vriendje was ook 15, ze zaten samen op school. Op mijn werk was een reorganisatie, dit vroeg veel energie. Wat was het een moeilijke tijd, ook voor mijn vrouw. De beste oplossing leek mij om het weg te laten halen. Na lang praten met elkaar, zagen we een kind erbij wel zitten en zouden we er als gezin voor gaan. Toen bleek dat mijn dochter toch wilde kiezen voor abortus.

Ons gezin raakte in een crisis en dat was het moment dat ik besloot Siriz te bellen. We konden op korte termijn een gesprek krijgen. Mijn vrouw en ik namen het jonge stel mee. We hebben een paar goede gesprekken gehad met de hulpverlener. Mijn dochter koos voor abortus. De gesprekken hielpen me om haar keuze te accepteren en haar te blijven steunen. Het was een heftige periode, maar we zijn er sterker uit gekomen.”

Wat kun je als ouder doen als je 15-jarige dochter zwanger is?
Een aantal tips van een maatschappelijk werker van Siriz:

  • Ga het gesprek met je dochter aan, als het kan samen met de andere ouder;
  • Luister naar wat haar bezig houdt. Waar ze zit ze mee? Kun je haar geruststellen of informatie geven?;
  • Zorg dat zowel argumenten van het ‘hart’ als het ‘hoofd’ besproken worden;
  • Luister naar je dochter vóórdat je jouw mening geeft;
  • Maak concreet wat de zwangerschap inhoudt en geef eerlijke informatie;
  • Help haar na te denken over de gevolgen van de zwangerschap en van abortus op de langere termijn;
  • Leg uit wat je als ouder wel en niet kunt betekenen voor je dochter;
  • Hoe staat haar (ex-)vriend/ de verwekker tegenover de zwangerschap? Wil hij meedenken in de keuze? Besef dat het ook om zijn kind gaat.

Zoek hulp als je er samen niet goed uitkomt: bel, e-mail of chat met Siriz