Keuzegesprek

Marit (27) en Jasper (26) dromen van een mooi leven waar ze zelf de route van willen uitstippelen. De onbedoelde zwangerschap gooide roet in het eten.

marit-jasper-ervaringsverhaal

“Op huwelijksreis deed ik een test. Zwanger! Dat was nog helemaal niet de bedoeling. We hadden jaren gespaard voor deze schitterende reis en zouden ons werk daarna weer oppakken. We hadden allebei gestudeerd en sinds 1,5 jaar een goede fulltime baan. We stonden aan het begin van ons leven. Onze droom was om de komende jaren te sparen voor een huis, eentje die we zelf zouden gaan bouwen. Hele avonden hadden we erover gefantaseerd. We wilden het droomhuis bouwen om daar twee kinderen te gaan krijgen, zo hadden we bedacht. Ze zouden naar de opvang gaan, zodat ik vier dagen en mijn man fulltime kon blijven werken. De zwangerschap zette ons leven op zijn kop. Wilden we ons leven wel aanpassen? Wat zou er van onze plannen terechtkomen? Konden we nog wel ons droomhuis bouwen? We kwamen er gewoon niet uit. Vier stressvolle weken volgden.

Thuisgekomen heb ik Siriz gebeld voor een keuzegesprek. Samen hebben we alles op een rijtje gezet. Al onze verlangens, angsten en dromen. Jasper had er duidelijk minder moeite mee dan ik. “Je moet soms de dingen nemen zoals ze komen”, zei hij. De maatschappelijk werker begeleidde ons om beiden onze zorgen te noemen. Ik zat er mee dat mijn lijf zou veranderen, ik ging er vanuit dat ik minder moest gaan werken en dacht dat het droomhuis er nooit zou komen. Jasper vond mijn zwangerschap iets moois. Door het gesprek lukte het me beter om naar hem te luisteren. Ik ontdekte dat ik door mijn perfectionisme meer moeite had met onverwachte gebeurtenissen. Het hielp ons enorm dat we gestimuleerd werden te luisteren naar onszelf en naar de ander en onze gedachten en gevoelens serieus te nemen. Het is fijn om te horen dat het niet gek is dat je je helemaal overrompeld voelt door een onverwachte zwangerschap. Het gesprek heeft ons echt geholpen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we nu samen een keuze kunnen maken.”

Tips voor stellen die met een onbedoelde zwangerschap worden geconfronteerd:

– Realiseer je dat er voor de vrouw op korte termijn meer verandert dan voor de man, namelijk lichamelijke veranderingen.

– Een onverwachte gebeurtenis zet druk op jezelf en je relatie; neem de gedachten en gevoelens van jezelf en de ander serieus.

– Bekijk de gevolgen van je keuze op de korte en de lange termijn.

– Of je kiest voor een abortus of de zwangerschap uitdraagt, besef dat deze zwangerschap iets doet met jezelf en je relatie.

– Je hoeft niet vandaag te beslissen. Ook al is er voor je gevoel haast geboden, gebruik de tijd die er is goed.