Overgang?

Lydia (48) dacht dat ze in de overgang was. Ze bleek zwanger. Ze schaamt zich en durft er niet over te praten. Een abortus wil ze niet, maar dit kind ook niet.

ervaringsverhaal-lydia

“Ik ben 45 jaar en zwanger! Ik schaam me zo verschrikkelijk! Ik zou toch moeten weten hoe ik een zwangerschap kan voorkomen? Wat moet ik doen? Abortus of een kindje krijgen terwijl ik bijna de leeftijd van een oma heb? Ik had nooit gedacht dat ik voor deze keuze zou komen te staan. Ik heb in het verleden twee keer een miskraam gehad. Wat was ik toen bang dat we nooit kinderen zouden krijgen. En dan nu voor een abortus kiezen? Ik kan het me niet voorstellen. Maar een baby? Ik word moe als ik er aan denk. Ik ben radeloos.”

Lydia belt met de hulplijn van Siriz. Aan de telefoon vertelt Lydia: “Mijn jongste kind is net op kamers gegaan. Mijn man en ik zitten in een nieuwe fase, zonder thuiswonende kinderen. Vorig jaar had ik forse burn-out klachten en met hulp van een coach heb ik geleerd niet alleen te ‘geven’ aan anderen, maar ook dingen te doen die mij energie geven. Ik wilde juist beginnen met een parttime baan in de administratie, stoppen met mijn vrijwilligerswerk en weer een beetje aan mezelf toekomen.

Ik had er zin in. En nu zwanger. Ik raak in paniek als ik denk aan slapeloze nachten en thuis zitten met kind in een kleine wereld. Mijn man weet dat ik zwanger ben, maar kan er nog niet eens over nadenken, laat staan met mij praten.”

De maatschappelijk werker aan de telefoon begeleidt Lydia om haar situatie in kaart te brengen. Ze kijken samen of Lydia wat ze geleerd heeft van haar coach in deze situatie kan toepassen. Lydia: “Het gesprek gaf me lucht. Ik heb nu weer ruimte om na te denken en het gesprek met mijn man aan te gaan.”

Een aantal tips van de maatschappelijk werker van Siriz over hoe je om kunt gaan met deze situatie:

  • Geef jezelf en je partner tijd om na te denken..
  • Realiseer je, dat wat je ook kiest, het je leven verandert, maar niet op een manier die je had gewild.
  • Maak gebruik van je levenservaring om een goede keuze te maken.
  • Bekijk je situatie vanuit verschillende perspectieven.
  • Kijk of je mensen om je heen hebt die je kunnen helpen.