Verliefd
Diana’s beste vriendin Sylvia (17) is zwanger geraakt van haar vriend. Hij wil dat ze het weg laat halen. Diana worstelt met hoe ze er het beste voor haar vriendin Sylvia kan zijn.
”Sylvia is smoorverliefd op haar vriend. Ze heeft het, sinds ze zwanger is van hem, alleen nog maar over samenwonen en een gezinnetje stichten. Maar haar vriend is niet te vertrouwen! Hij heeft helemaal geen gezin met haar, hij heeft meerdere vriendinnen. Volgens mij weet ze dat best, maar zij ziet alleen nog maar dat droomplaatje voor zich. Als ik erover begin, wordt ze boos op mij.
Ook zet hij Sylvia onder druk om het weg te laten halen. Hij is er ‘nog niet klaar voor’. Sylvia wil het houden, maar denkt dat, als ze het nu laat weghalen, ze in de toekomst alsnog samen een gezinnetje kunnen beginnen.
Hoe kan ik haar helpen? Ze denkt zelf niet goed na en laat zich meeslepen door haar gevoelens voor haar vriend. Ik maak me echt zorgen om haar.”
Tips van een maatschappelijk werker van Siriz, over hoe Diana er voor haar vriendin Sylvia kan zijn:
Je zorgen met haar delenProbeer het gesprek aan te gaan met Sylvia, om te vertellen dat je je zorgen maakt. Het helpt om een afspraak met haar te maken en alvast aan te geven dat je ergens over wilt praten. Waarschijnlijk heeft Sylvia dan wel een idee waar je het over wilt hebben en kan ze zich en kan zij zich daar mentaal op voorbereiden.
Als je in gesprek bent met Sylvia, praat dan vanuit jezelf. Bijvoorbeeld: ”Ik maak me zorgen om je, want ik ben bang dat je straks alleen voor een kind moet zorgen en dat lijkt me heel zwaar.” En zeg niet: ”Je kunt echt niet alleen voor een kind zorgen, dat lukt je nooit!”
Geef geen oordeel over wat Sylvia je vertelt, maar luister en stel vragen om haar beter te begrijpen. Je zult zien dat het gesprek dan al een stuk makkelijker verloopt. Vervolgens zal Sylvia ook beter naar jou luisteren.
Vertel Sylvia niet wat ze moet doen. Stimuleer haar juist om een éigen keuze te maken. Ze mag rekening houden met haar omgeving, maar ze moet zelf achter haar keuze staan. Het is niet verstandig om te kiezen voor abortus in de hoop dat haar vriend later wel een kindje met haar wil, als ze eigenlijk helemaal geen abortus wil. Ze laat zich dan teveel beïnvloeden door hem. Dat wil je niet. Je wilt dus ook niet dat ze zich helemaal laat beïnvloeden door jou, of door wie dan ook.
Bedenk samen met Sylvia wat ze nodig heeft om zelf een keuze te maken. Het is goed, als je nog jong bent, om samen met een volwassene te praten over zo’n grote beslissing. Wie vertrouwt Sylvia? Eén van haar ouders of een vertrouwenspersoon op school? Je kunt met haar meegaan om haar in dat gesprek te steunen.
Het is belangrijk dat Sylvia weet hoe haar vriend echt over de zwangerschap denkt. Veel jongens dringen aan op abortus zonder te weten hoe dat voelt voor het meisje die de abortus moet laten doen. Als Sylvia wil weten hoe haar vriend erover denkt als ze het kindje houdt, dan zal ze moeten proberen een goed gesprek met hem te hebben. De volwassene die ze in vertrouwen heeft genomen, kan haar hierbij helpen.
Hopelijk kun je met deze tips aan de slag! Kom je er niet uit? Neem dan contact op met mij, of met een andere hulpverlener van Siriz, om de situatie te bespreken.