Over abortus

Je bent waarschijnlijk op deze website gekomen omdat jij zelf of iemand in jouw omgeving overweegt om abortus te laten doen. Lees hier meer over wat abortus is en waarom het belangrijk is dat je er goed over nadenkt.

Onbedoeld zwanger? | Waarom abortus? | Moeilijke keuzeWat doe jij?

vrouw piekerend op de bank

Ben je onbedoeld zwanger?

Wanneer je ontdekt dat je onbedoeld zwanger bent, kun je behoorlijk schrikken. Soms is er sprake van schaamte of paniek. Je wilt misschien direct een oplossing hebben. Het is belangrijk om rustig na te denken over de keuze tussen wel of geen abortus. Niemand mag je dwingen een bepaalde keuze te maken.

vrouw kijkend uit raam

Waarom abortus?

Zorgen rondom financiën, huisvesting of het ontbreken van een stabiele relatie spelen vaak een rol bij de keuze voor abortus. Huiselijk geweld of eerwraak kan een situatie nog moeilijker maken.

Ook als dit allemaal niet voor jou geldt, kun je voor de keuze van abortus komen te staan. Omdat de onbedoelde zwangerschap niet past in het leven dat je voor ogen had.

man zittend op trap

Een moeilijke keuze

Abortus provocatus is bewuste afbreking van een zwangerschap door medisch ingrijpen. Dit kan een heftige gebeurtenis zijn voor veel vrouwen (en mannen). De keuze voor abortus kun je alleen zelf maken. Niemand mag je hiertoe dwingen. Volgens de wet is de vrouw verantwoordelijk voor de keuze, maar stellen maken ook de keuze samen.

Abortus is aan de ene kant een medische ingreep in je lichaam en tegelijk ook een emotioneel proces. Bij de keuze speelt zowel verstand als gevoel een rol. Juist die zijn vaak tegenstrijdig waardoor de keuze moeilijk is.

puzzelstukjes

Wat doe jij?

Wanneer je een abortus overweegt, kun je door een eenzaam proces gaan. Misschien heb je het gevoel dat er een taboe op ligt en kun of wil je er met niemand over praten. Soms hebben mensen direct een mening over wat je zou moeten doen. Dan is het moeilijk te bedenken wat je zelf wilt. Een keuzegesprek kan dan uitkomst bieden. Samen met een maatschappelijk werker breng je jouw situatie in kaart zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken.

Doorpraten?

Wil je een gesprek met een maatschappelijk werker van Siriz? Bel dan naar onderstaand telefoonnummer. Je kunt natuurlijk ook contact zoeken via e-mail of chat. Klik op een van de icoontjes hieronder.