Vragen over abortus? Vraag het maar!

Welke vragen over abortus heb jij? Bekijk hieronder de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Vraag het maar!

Kan ik rechtstreeks bij de kliniek een afspraak maken, of moet ik eerst de huisarts bellen?

Je kunt zowel rechtstreeks bij de kliniek een afspraak maken, als via je huisarts. Het kan goed zijn eerst bij je huisarts langs te gaan wanneer je onbedoeld zwanger raakt. Je huisarts kent jou en je situatie en kan je informeren over de verschillende mogelijkheden die je hebt. Je huisarts mag geen informatie (met je ouders) delen.

Ook zijn er verschillende hulporganisaties zoals FIOM en de GGD die jou kunnen doorverwijzen of kunnen begeleiden. Ook wij staan voor je klaar. Ga hiervoor naar de chat van Siriz.

Ik weet niet zeker of ik zwanger bent, maar durf niet langs mijn huisarts. Waar kan ik terecht?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Ten eerste is het mogelijk om zelf een zwangerschapstest bij een drogist of online te kopen. Het maakt niet uit welk merk je kiest. De kosten zijn ongeveer €10,00.

Jongeren tot 25 jaar kunnen terecht voor een zwangerschapstest bij een van de spreekuren van Sense. Op www.sense.info lees je betrouwbare informatie over seksualiteit en kun je een afspraak maken bij zo’n spreekuur.

Tot hoeveel weken zwangerschap kan ik de abortuspil nemen?

Je kunt kiezen voor de abortuspil tot 9 weken zwangerschap. Het aantal weken tel je vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Je kunt je door je huisarts laten informeren over de abortuspil en andere mogelijkheden die er voor jou zijn.

Ook in een abortuskliniek kun je je laten informeren over de abortuspil. Er wordt altijd een echo gemaakt zodat duidelijk is hoe ver de zwangerschap is en of de abortuspil voor jou geschikt is.

Wat is het verschil tussen de abortuspil en een zuigcurettage?

Beide behandelingen gebeuren in de kliniek. De abortuspil krijg je in twee delen, één tablet krijg je in de kliniek en een paar dagen later neem je zelf thuis meerdere tabletten. Bij de abortuspil is het wenselijk dat er een volwassene bij je aanwezig is, als je de pillen thuis gaat gebruiken. Ook moet je ouder dan 16 jaar zijn.

Een zuigcurettage gebeurt in de kliniek onder plaatselijke verdoving of sedatie/narcose. De zuigcurettage kan tot 13 weken zwangerschap. Vanaf week 13 tot week 22 van de zwangerschap ziet de behandeling er iets anders uit.

Veel vrouwen denken dat de abortuspil minder belastend is, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Je kunt je bij jouw huisarts of bij een kliniek laten informeren over de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden.

Doet een abortus pijn?

Wanneer je een abortus ondergaat krijg je voorafgaand aan een zuigcurettage pijnstilling en verdoving. Gekozen kan worden voor een plaatselijke verdoving, een roesje of algehele narcose.

Bij het gebruik van de abortuspil kun je ook pijnstilling gebruiken. Na de ingreep kun je last hebben van wat lijkt op menstruatiepijn.

In de kliniek zul je hierover uitgebreid geïnformeerd  worden.

Kan een abortus anoniem?

De abortuskliniek zal vragen naar jouw gegevens. Dit is nodig voor de bekostiging van de behandeling.

De kliniek mag nooit jouw informatie doorgeven aan derden als jij dit niet wil. Dus ook niet aan je ouders, huisarts of verzekering. Je kunt dus een abortus krijgen zonder dat anderen buiten de kliniek ervan op de hoogte worden gesteld.

Wat kost een abortus en hoe wordt dit vergoed?

Voor iedereen die in Nederland ingeschreven staat, wordt een abortus vergoed door de overheid. Als je hier niet aan voldoet, of als je illegaal in Nederland verblijft, dan moet je een abortus zelf betalen. Dit kost een paar honderd euro, afhankelijk van de kliniek en het soort behandeling.

Mijn vriend wil dat ik een abortus laat doen, maar ik twijfel. Wat moet ik doen?

Niemand kan jou dwingen tot een abortus. In de wet is vastgelegd dat de vrouw de keuze zelf mag maken. Het is heel moeilijk als je vriend of partner je niet kan steunen in je keuze. Neem daarom de tijd voor je beslissing en vraag om hulp als je er alleen niet uitkomt.

Kan ik een abortus laten doen zonder dat mijn ouders ervan weten?

Als je 16 jaar of ouder bent, hoeven je ouders geen toestemming te geven voor de abortus. Als je jong bent kan het heel moeilijk zijn om deze beslissing alleen te maken en daarna met een geheim te leven. Je hoeft het niet alleen te doen, je kunt steun vragen aan een volwassene in je omgeving, bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon op school, een familielid of de moeder van een vriendin. Ook kun je bij Siriz terecht voor hulp bij je keuze. Ben je jonger dan 16 en wil je je ouders er niet bij betrekken, dan zal de abortusarts je verwijzen naar een hulpverlener.

Welke rol speelt mijn geloof als ik kies voor abortus?

Als je gelovig bent, kan dit een rol spelen bij het maken van de keuze. Misschien vind je zelf dat abortus tegen je geloof ingaat. Abortus kan voelen als een beslissing over het leven. Soms word je beïnvloed door mensen uit je omgeving die het vanuit religieuze overtuiging niet eens zijn met abortus. Bij Siriz begeleiden we je alle zaken in kaart te brengen die voor jou meespelen bij jouw keuze voor wel of geen abortus, zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken.

Ik wil liever geen abortus, maar mijn situatie is zo moeilijk. Wat moet ik doen?

Voel je je door je situatie gedwongen om de zwangerschap af te breken? Misschien heb je je financiën niet op orde, heb je geen vaste huisvesting, stabiele relatie of krijg je geen steun van mensen uit je omgeving. Siriz kan ondersteunen bij deze problemen. We denken met je mee over concrete oplossingen. Je hoeft je zo niet door je situatie gedwongen te voelen om een keuze te maken waar je misschien niet achter staat. Als je te maken hebt met huiselijk geweld, of bedreiging, kun je nog meer druk ervaren. Je kunt dan terecht bij de organisatie Veilig Thuis.

Mijn familie wil dat ik de zwangerschap uitdraag, maar ik twijfel. Wat moet ik doen?

Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om een eigen keuze te kunnen maken. Soms voelt de mening van je moeder, je vader of een ander familielid belangrijker dan die van jezelf. Misschien wil de ene helft van jou je familie niet teleurstellen en de andere helft van jou wil een eigen keuze maken, waar je zelf achter staat. Het kan voelen alsof je in een spagaat zit. Je hoeft hier niet alleen uit te komen, Siriz kan je begeleiden om zelf een weloverwogen keuze te maken.

Staat jouw vraag er niet bij?

Je kunt je vraag direct stellen aan een maatschappelijk werkster van Siriz. Ook kun je je vraag stellen in de chatbox of via de telefoon. Klik op een van de icoontjes hieronder.